Om os
KURV : 0,00

Hvad er PLA?

3D print materiale PLA

PLA er en såkaldt bioplast, hvilket vil sige, at den er fremstillet af stivelse fra afgrøder som majs eller sukkerroer.
PLA står for PolyLactic Acid (Lactide acid er også kendt som mælkesyre). Det er en meget udbredt bioplast, og findes i mange forskellige typer med forskellige egenskaber. Plasten har et reativt lavt smeltepunkt (ca. 160 grader), og kan derfor ikke tåle for høje temperaturer, så vi 3D printer ikke din kaffekop. Til gengæld betyder det, at man kan 3D printe i PLA ved lavere temperature end andre plasttyper, så det koster mindre på energiregningen.

Fordelene ved PLA er mange. Da det er lavet af biologiske resurser, belaster det ikke miljøet på samme måde som ved fremstilling af  traditionelle plasttyper, hvor man bruger olie som råmateriale.

PLA kan også nedbrydes kemisk til sine grundelementer. På den måde kan det indgå i en såkaldt "cradle-to-cradle" livscyklus.
Det vil sige at produktet, når det har udtjent sit værd, kommer tilbage til fabrikken og laves til ny plastik,  som herefter kan bruges til at fremtille nye produkter. Samtidig kan det, som med alt andet termoplast, smeltes direkte og genbruges med det samme.  Dette forringer dog kvaliteten en smule hver gang man gør det.

PLA er ikke direkte bionedbrydeligt, men under de rette forudsætninger som eksempelvis en højere temperatur, bliver det bionedbrydeligt.
Dette kan eksempelvis foregå i et industrielt komposteringsanlæg, hvor blandt andet en højere temperatur gør det muligt at nedbryde plasten.

Vi har valgt at bruge PLA, da vi ser det som en bæredygtig løsning. Alt tyder på, at det er ved at blive meget udbredt rundt omkring i verden, og forhåbentlig bliver indsamling og genbrug af PLA lettere i fremtiden.

 

Find meget meget mere info her:

Om den kemiske fremstilling
Wikipedia
En virksomhed der fremstiller PLA

 

Skrevet af – Jakob Jørgensen, GreenCreative.